АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ ЗАКРИВАНЕТО НА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО

Народно събрание
23.03.2022 / 08:24

Промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, влизат за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание.

Специализираният съд и прокуратура не са постигнали заложените цели за 10-годишният период на действие със създаването им през 2011 година. Това посочват управляващите в мотивите си за поправките. Допълват, че спецправосъдието се е превърнало в политическа бухалка и създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и върховенството на правото.

Проектът на закона вече беше одобрен на първо четене в ресорната парламентарна комисия, а против него гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Промените предвиждат още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на ВСС, главния прокурор и инспекторите от инспектората към ВСС. Създавали привилегия за съответните магистрати при възстановяването им на длъжност след приключване на мандата им, която им предоставя несправедливо преимущество за кариерно израстване пред останалите съдии и прокурори и следователи.

Главният прокурор Иван Гешев вече обяви, че ако Народното събрание одобри промените той ще сезира Конституционния съд, защото по думите му зад проекта се крият нелегитимни интереси.

Депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за висшето образование, свързани с възможността за съвместно обучение на студенти от две или повече български висши училища, както и с подготовката на докторанти в изпълнение на финансирани научно-изследователски проекти.

Целта на новите текстове е да се повиши качеството и ефективността на висшето образование.

В седмичната програма на парламента са и окончателните промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат отпадането на практиката за издаване на т.нар. златни паспорти срещу инвестиции. Те трябва да бъдат разгледани като първа точка на заседанието на парламента в четвъртък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев