АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА Е УВЕДОМЕНА ПО ФАКС ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО СРЕЩУ БОРИСОВ

Факс
18.03.2022 / 14:00

Малко след като от МВР съобщиха, че тази сутрин в 10.00 часа прокуратурата е била уведомена за започнало в условията на неотложност разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, от държавното обвинение съобщиха, че това е станало по факс, изпратен от разследващ полицай от Главната дирекция „Национална полиция“. Делото е за изнудване.

В уведомлението пише, че разследването е започнало с първо действие - разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания.

Арестът не е по сигнал на Европрокуратурата

Сезирането на Софийската градска прокуратура дава отговор на въпроса за ролята на Европейската прокуратура.

Задържането на Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов не е по неин сигнал, защото, ако беше - компетентната прокуратура трябваше да е специализираната.

По факс разследващият полицай от Национална полиция уведомява прокуратурата, че делото е започнало с първо действие разпит на свидетел. Вече стана ясно, че това е премиерът. И след това е имало претърсвания и изземвания. Твърди се, че престъплението е извършено от 2014 до декември 2019 г. и се уведомява прокуратурата, че в срок до 24 часа са задържани лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

„Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение“, коментират от държавното обвинение и отбелязват, че към 12.30 часа делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура.

От МВР твърдят, че вече два часа чакат да бъде определен наблюдаващ прокурор. И от двете зависи ще бъдат ли повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова и ако бъдат - каква мярка за неотклонение ще им бъде определена.

По-рано днес адвокатът на Борисов - Менко Менков заяви, че досъдебното производство е по сигнал на БОЕЦ, съдържащ „милион нелепи неща“.

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че производството е по сигнала на Васил Божков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев