АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИКТОРИЯ НЮЛАНД ПРИЗНА: УКРАЙНА ИМА БИОЛАБОРАТОРИИ. РАБОТИМ ДА НЕ ПОПАДНАТ В РЪЦЕТЕ НА РУСНАЦИТЕ

Виктория Нюланд
09.03.2022 / 11:38

По време на изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.

„Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските сили може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да предотвратим попадането на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които участваха в американската военна биологична програма.

Руската федерация, във връзка с фактите за военно-биологични дейности на САЩ в Украйна, не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Припомняме, преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от Съединените щати.

В неделя военният говорител ген. Игор Конашенков заяви:„Бяха разкрити фактите за спешно прочистване от режима на Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ“, каза той.

Според Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на въоръжените сили на Руската федерация, на територията на Украйна е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, като клиент на работата е Агенцията за намаляване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ. Според руските данни, са били събрани и прехвърлени на Изследователския институт „Уолтър Рийд“ на армията на САЩ проби от високопатогенни щамове на на инфекциозни заболявания (чума, антракс, холера, туларемия, бруцелоза, кримско-конговируси, хантавируси, вирус на енцефалит, пренасян от кърлежи и лептоспироза). Под предлог за борба с Сovid, Украйна е изпратила на Съединените щати хиляди серумни проби от пациенти, принадлежащи предимно към „славянската етническа група“, съобщи ТАСС.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Както отбеляза Конашенков, сега документите се анализират от руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологична защита.

„Получените документи потвърждават, че в украински биолаборатории, в непосредствена близост до територията на Русия, е извършено разработването на компоненти за биологично оръжие. В близко бъдеще ще представим резултатите от анализа на получените документи. Някои от тях, по-специално, инструкцията на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на патогени и актове на унищожаване в биологичните лаборатории в Полтава и Харков, ние публикуваме в момента“, каза говорителят.“

https://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев