АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: НЕ Е РАБОТА НА НСО ДА РИНЕ СНЯГ ПРЕД ПРЕМИЕРА И НА МИНИСТРИ ДА ДАВАТ ОЦЕНКА НА СЛУЖБИТЕ

Президентът Румен Радев
08.03.2022 / 19:48

Няма пробив в сигурността на България, има пробив в здравия разум. Така президентът отговори на въпрос дали има пробив в националната сигурност във връзка с това, че по време на честванията за 3 март на Шипка премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки.

"Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС или на МВР да рине сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност и от премиера", добави Румен Радев.

"Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза. Да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват", посочи президентът.

Румен Радев изрази надежда, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Той припомни, че допреди година това беше практика и призова управляващите да не тръгват по този "отхвърлен от обществото ни порочен път".

"Разбира се, че няма да искам оставки", категоричен бе президентът по повод желанието на съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов шефовете на специални служби да бъдат сменени. Те ги обвиниха, че са дали невярна информация пред депутатите за опасността от война в Украйна. Освен това в ДБ се опасяват, че службите са под влиянието на Радев, тъ като всички шефове бяха назначени от неговите служебни кабинети. Категорична в българските служби има влияние и на Русия, обясни Христо Иванов.

"Нали знаете, че не може със смяната на всяка власт да се сменят и ръководствата на службите", отговори обаче Радев.

И добави: „Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията да стане достояние и на президента”.

Румен Радев посочи, че в петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на нея са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи. „Проблемите са тежки, изключително дълбоки и не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси йодни таблетки и т.н.", каза той.

„Очаквам от ресорните министри, институции и законодатели енергични мерки за създаване на Единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите и изпълнението на всички тези неотложни мерки, които набелязахме на срещата”, посочи Радев.

Румен Радев днес посети Института по роботика на Българската академия на науките, за да се запознава на място с изградения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев