АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ЗАБРАНИХА ВНОСА НА РУСКИ ПЕТРОЛ, ГАЗ И ВЪГЛИЩА

Джо Байдън
08.03.2022 / 19:35

САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и газ, съобщи американският президент Джо Байдън в свое обръщение, цитиран от АФП.

"Забраняваме целия внос на руски нефт и газ и енергия. Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един силен удар на президента Владимир Путин", заяви Байдън в обръщение от Белия дом, като добави, че решението е взето "в тясно сътрудничество" със съюзниците.

Това е най-мащабното действие на администрацията досега за наказване на Москва заради нахлуването в Украйна.

Забраната дойде, след като демократите заплашиха със законодателство, за да принудят Байдън да го направи, на фона на въздействието на рязко покачващите се цени на горивата.

„Решението за забрана на вноса на руски нефт и газ ще засегне и самите САЩ, но Вашингтон смята, че трябва да предприеме тази стъпка“, каза Байдън.

САЩ разбират причината съюзниците им в Европа да не могат да се присъединят към забраната за внос на енергия от Русия, добави президентът.

Ден по-рано руският вицепремиер Александър Новак подчерта, че отказът от руския петрол ще има катастрофални последици за световния пазар и ще доведе до скок на цените до над 300 долара за барел.

Това се случва в момент, когато Путин заплаши да затвори кранчето на руския газ за Европа в отговор на бойкота на износа на енергия от страната му, което може да доведе до повишаване на цената на суровия петрол до зашеметяващите 300 долара за барел.

В понеделник цените вече се повишиха до невиждан от 2008 г. връх, достигайки 140 долара за барел.

САЩ разчитат на руския енергиен внос в много по-малка степен, отколкото Европа. Само около 7% от американския внос на течни горива е от Русия през 2020 г., според Американската администрация за енергийна информация. Но зависимостта на САЩ от руския суров петрол и петролни продукти значително нарасна през първата година от мандата на Байдън. Вносът само на суров петрол нарасна със 162%. През 2020 г. САЩ са внесли 28 млн. барела руски суров петрол. Сега той достига 73 милиона барела. От 2021 г. САЩ получават около 209 000 барела суров петрол на ден от Русия. Получават още 500 000 барела дневно други петролни продукти.

За разлика от тях 60% от руския износ на петрол отива в Европа, като покрива около една трета от търсенето на петрол на континента.

Великобритания заяви, че ще прекрати вноса на руски петрол до края на тази година, в съответствие с изявлението на САЩ.

"Този преход ще даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от достатъчно време, за да заменят руския внос, който съставлява 8,0% от търсенето в Обединеното кралство", заяви в Twitter министърът на бизнеса Квази Квартeнг.

Съобщението бе направено в координация с ембаргото върху руския петрол, обявено от президента на САЩ Джо Байдън.

То рискува да задълбочи кризата с разходите за живот във Великобритания, където цените на бензина и дизела вече нараснаха на фона на пазарните сътресения след агресията на богатата на енергийни ресурси Русия срещу Украйна.

Източник: БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев