АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗСЛЕДВАТ ИЗМАМА С ПОМОЩИ ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

Помощи
07.03.2022 / 17:40

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка след медийни публикации за измама при събирането на помощи за украински бежанци.

Според изнесените данни това е станало чрез телефонно обаждане до доброволческа организация, като е споменато, че майка и дете са настанени в къща в пловдивското село Кочево и се нуждаят от хранителни продукти. Впоследствие е установено, че жена от Пловдив е подала сигнала, но бежанци в селото не са били настанявани.

Образуваната преписка е за евентуално извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс – измама. Наблюдаващият прокурор е дал указания за снемане на обяснения от лицата, подали сигнала, както и извършване на други действия.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен. Според публикацията на доброволци в социалните мрежи жената, която ги е измамила се казва Силвия Крумова и многократно е уличавана в измами.

Закупените от доброволците хранителни продукти за 240 лева за предоставени на център за събиране на дарения за нуждаещи се хора в Украйна или бежанци от Украйна тук в България.

За радио Пловдив Красимир Каракашев, ръководител на Доброволно формирование "Мейдей", разказа, че преди ден е получил обаждане от председателя на НАДРБ Ясен Цветков за оказване на съдействие за подпомагане на бежанка от войната в Украйна - жена на около 40 години, с дете на 6 години-момченце.

За връзка с бежанката е предоставен телефон и адрес за доставка на хранителни продукти от първа необходимост. Лицето за връзка се казва Силвия, а адресът на доставката е в район „Тракия“ в Пловдив. Продуктите са закупени и след многократни опити да се свържат с жената, за да ги предадат, тя им съобщава, че украинката с детето са настанени в пловдивското село Кочево.

„След уговорка, тръгвайки към мястото, да се обадим за повече информация, отново опитахме да се свържем с жената. Без успех. Оказа се, че в селото такава жена няма . Получихме съдействие от кмета, който също не знаеше да има бежанка с дете, обясни Красимир Каракашев.

Той допълни, че с колегите му се усъмняват и след като проверяват в социалните мрежи, попадат на публикации, че въпросната Силвия многократно е уличавана в измами, подобни на тази и е подвеждала хора в различни схеми.

Според него тя е очаквала продуктите да бъдат доставени по куриер, а не доставени от доброволците.

Точно затова от доброволната организация са взели решение даренията да се предават лично на нуждаещите се. Това е начин да се избегнат подобни намерения за измама.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев