АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ОБЯВИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС ЗА НЕПРИЯТЕЛСКИ

Кремъл
07.03.2022 / 14:18

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета.

Списъкът, публикуван от РИА Новости, включва:

- Австралия,

- Великобритания,

- страните от ЕС,

- Исландия,

- Канада,

- Лихтенщайн,

- Монако,

- Нова Зеландия,

- Норвегия,

- Южна Корея,

- Сан Марино,

- Сингапур,

- САЩ,

- Тайван,

- Украйна,

- Черна гора,

- Швейцария,

- Япония

Заповедта е изготвена в рамките на президентски указ от 5 март 2022 г. Според документа правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли. Новата временна процедура се прилага за плащания над 10 милиона рубли на месец (или подобна сума в чуждестранна валута).

Освен това всички сделки на руски фирми с граждани и компании от държавите, включени в списъка, ще трябва да бъдат одобрени от правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Припомняме, че миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руското правителство ще счита всички страни, които налагат санкции на Русия, като „де факто неприятелски“.

В конферентен разговор с репортери Песков каза: „Съдейки по мерките, които много държави предприемат срещу нас, сега всички те са де факто недружелюбни. Независимо дали са в списъка или не.

„В този случай списъкът е второстепенен. Но отговорът на тези недружелюбни, враждебни действия трябва да се анализира, никой няма да се простреля в крака, за да навреди на някого. Правим каквото трябва, каквото ни е удобно и го правим с трезва глава", заяви тогава той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев