АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТРОЛЪТ БРЕНТ ДОБЛИЖИ $140 ЗА БАРЕЛ, А ПРИРОДНИЯТ ГАЗ - 345 ЕВРО ЗА MWH

Петрол
07.03.2022 / 12:21

Цената на петрола сорт „Брент“ от Северно море доближи 140 долара за барел, съобщи Франс прес. В Европа цените на природния газ достигнаха нови рекорди, като на хъба TTF в Нидерландия увеличението бе с над 60 процента до 345 евро за мегаватчас в сутрешните сделки.

Фючърсите на петрола Брент скочиха при старта на търговията в понеделник с 15% до 139,13 долара за барел, достигайки най-високо ниво от средата на 2008 г., когато беше регистриран абсолютен ценови рекорден от 147,50 долара за барел. Последва известно връщане назад на петролните цени към 125 долара за барел, което все още представлява тяхно повишение с над 8% от началото на днешната търговия.

Откакто Русия започна войната в Украйна, цента на барел от този сорт петрол се увеличи с 33%.

Продължаващото драматично поскъпване на черното злато идва на фона на риск от западни санкции спрямо Москва, включващи забрана за внос на руски петрол.

Би Би Си съобщи, че Съединените щати преговарят със Саудитска Арабия и Венецуела за увеличаване доставките на петрол.

Вчера председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че подкрепя засилване на санкциите срещу Москва, включително пълната забрана на вноса на руски нефт. В момента Русия покрива 10% от петролните нужди на Съединените щати.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също каза в неделя, че САЩ и техните съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол и природен газ в опит да се засилят санкциите срещу Русия за нейната инвазия в Украйна.

Междувременно преговорите за подновяване на ядреното споразумение с Иран изпаднаха в несигурност през последните дни след искането на Москва за писмени гаранции от Вашингтон, че западните санкции срещу Русия няма да навредят на търговията й с Иран. Това искане се разглежда от анализаторите като начин Русия да заобиколи западните санкции.

Също така се съобщава, че и Китай е отправил подобни искания по отношение на търговията си с Иран, което усложнява усилията за сключване на ядреното споразумение с Техеран.

Евентуално ядрено споразумение би позволило само в рамките на седмици на Иран, който е важен производител на петрол, да излезе на световните петролни пазари, като по този начин облекчи отчасти глобалния недостиг в доставките и ограничи рязкото поскъпване на черното злато.

В Европа и Великобритания цените на природния газ достигнаха нови рекорди, съобщи Франс прес. Цената на газа на хъба TTF в Нидерландия скочи с над 60 процента до 345 евро за мегаватчас в сутрешните сделки, на борсата в Лондон увеличението е над 39 процента.

Същевременно руският газов монополист "Газпром" съобщи, че подаването на природен газ през Украйна е с непроменен обем – 109,5 милиона кубични метра дневно, предаде Ройтерс като се позова на местни агенции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев