АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЪНЧО СТОЙЧЕВ: ЗАПАДНИЯТ СВЯТ НИ ДОГОНВА ПО СКЕПТИЦИЗЪМ КЪМ ВАКСИНИТЕ

Кънчо Стойчев
04.03.2022 / 12:55

Две години след първите случаи на Covid-19 хората изглежда все повече привикват към живота в пандемия. Глобалното обществено мнение обаче е по-критично към идеята за жертване на човешки права (спад от 10 процентни пункта спрямо предходната година), макар че готовността да се жертват права в борбата срещу вируса все още преобладава. Сянката на съмнение в ефективността на основното средство в борбата срещу заразата – ваксините – расте. Половината от участвалите в изследването по света не са сигурни дали ваксините наистина работят. Възприятията за Covid-19 като заплаха по-скоро се запазват.

Това са някои от акцентите от ново глобално изследване на нагласите към Covid-19, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на 2021 г. Проучването включва 45 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани. По време на пандемията световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ проследи промяната в нагласите. Резултатите са от последната вълна на глобално изследване.

"Нагласите в България към пандемията не се отличават от световните. Разликата е в нашия скептицизъм по отношение на ваксините, който започна по-рано, отколкото в западния свят, но те започват да ни догонват", подчерта пред БНР социологът Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Показателен е фактът, че пандемията изчезна за 24 часа с началото на военните действия в Украйна. Ако анализирате световните медии, или я няма тази новина, или е някъде на последно място", смята той.

В предаването "Хоризонт до обед" социологът коментира и актуалната политическа обстановка в България и потенциални кризи, които би могла да предизвика войната на Русия в Украйна:

"Всички страни в ЕС преживяват период на нова солидарност и не вярвам в близките месеци да възникне проблем в някое европейско правителство. Това стабилизира и българското правителство - никой няма да тръгне да клати лодката в такъв опасен и напрегнат за целия свят момент. Не виждам никаква опасност, не виждам каквито и да било сериозни пукнатини. Виждам множество проблеми, които мобилизират тази сложна коалиция. почти уверен съм, че в близките месеци не ни очаква политическо сътресение. Хоризонтът до есента е чист откъм избори".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев