АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСКИ СИЛИ ПРЕВЗЕХА УКРАИНСКА АЕЦ, НЯМА ПОВИШЕНА РАДИАЦИЯ СЛЕД ПОЖАР ТАМ

АЕЦ „Запорожие“ Снимка : BBC
04.03.2022 / 12:24

Руски сили превзеха украинска АЕЦ, няма повишена радиация след пожар там

Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинските местни власти

Руски части са завзели атомната електроцентрала „Запорожие“ в югоизточната част на страната, твърдят местните власти, цитирани от Ройтерс. По-рано на територията на централата избухна пожар в резултат на руски обстрел, който бе потушен тази сутрин. Няма повишена радиация в района.

Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинските местни власти.

Пожарът е избухнал на три етажа в административна сграда в атомния комплекс след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен малко след 6 часа местно време.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма повишена радиация в района на АЕЦ „Запорожие“ след пожара. От съображения за сигурност е бил изключен един от атомните реактори, но централата продължава да функционира нормално и няма промяна в радиационния фон, увери генералният директор на МААЕ Рафаел Роси. Той допълни, че агенцията е поставила в готовност екипа си за кризисни ситуации.

„Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, там се помещават шест от 15-те ядрени реактора на страната.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко призова НАТО и страните с ядрени оръжия да направят професионална оценка и да се намесят, за да спрат обстрела над АЕЦ „Запорожие“. В разговор с американската си колега Дженифър Гренхолм Халушченко е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. Американската министърка потвърди за разговора и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа.

По-рано Зеленски поиска от Владимир Путин разговори на четири очи, като заяви, че това е единственият начин да се сложи край на войната.

След втория кръг от преговори руските и украинските представители се споразумяха да организират хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани, което беше оценено като положителен ход от международната общност.

Южното пристанище Мариупол остава под обсада като местните власти съобщават за интензивен обстрел.

Киев остава под контрола на правителството, а голям руски брониран конвой е блокиран на около 30 км разстояние от украинската столица.

Украинското посолство в Берлин поиска от германското правителство допълнителни доставки на оръжие. Списъкът с оръжия включва танкове, бойни машини за пехотата, артилерийски и зенитни системи, бойни и поддържащи хеликоптери, бойни и разузнавателни дронове, транспортни самолети и бойни кораби. Оръжията са „необходими спешно“, според нотата.

Съединените щати и Обединеното кралство наложиха допълнителни санкции на още няколко руски олигарси.

Източник: БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев