АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕКСИКО ОТКАЗА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ АНТИ-РУСКИТЕ САНКЦИИ

Андрес Мануел Лопес Обрадор
02.03.2022 / 09:05

Мексико няма да участва в международния опит за санкциониране на Русия заради нейната инвазия в Украйна, след като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че се стреми да държи страната си в мирни отношения с всички нации.

„Няма да предприемаме никакво икономическо отмъщение, защото искаме да поддържаме добри отношения с всички правителства по света“, каза Лопес Обрадор пред репортери във вторник.

Той добави, че запазването на неутралитет ще постави Мексико в позиция да „разговаря със страните в конфликта“.

Позицията на мексиканския лидер относно кризата в Украйна бележи нова дипломатическа стратегия, докато други нации по света – включително бившите държави от Варшавския договор като България и Румъния – се присъединяват към САЩ в опит да накажат Русия. Изборът на неутралност може да напрегне близките отношения на Мексико с Вашингтон, но Лопес Обрадор критикува външната политика на САЩ.

Въпреки че се опитва да избегне отчуждаването на доминиращия си търговски партньор, САЩ, Мексико също се стреми да поддържа икономически връзки с Русия и латиноамериканските съюзници на Москва.

Руската Лукойл тази година купи офшорен петролен проект в Мексико, а Лопес Обрадор каза в понеделник, че страната му ще запази въздушното си пространство отворено за полетите на Аерофлот до Мексико Сити.

Мексиканският министър на туризма Мигел Торуко беше широко критикуван тази седмица за това, че публикува съобщение в Twitter, предлагащо „топли поздрави“ към Аерофлот и отбелязва, че „туризмът е синоним на мир, приятелство и разбирателство между народите“. Той добави, че руските туристически посещения в Мексико са се удвоили миналата година до над 75 000.

Лопес Обрадор разкритикува цензурата на руски медии, включително RT, от правителства и компании за социални медии.

„Не съм съгласен с факта, че медиите от Русия или която и да е страна са цензурирани“, каза той.

Превод: СМ

https://pogled.info/svetoven/meksiko-otkaza-da-se-prisaedini-kam-anti-ruskite-sanktsii.139839

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев