АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ И ДИПЛОМАТ №1 НА КИТАЙ: КРИЗАТА В УКРАЙНА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ПОЛИТИКАТА НА ЗАПАДА

 Сергей Лавров и Ван И
24.02.2022 / 17:53

Руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонен разговор с китайския си колега Ван И, по време на който страните са обсъдили ситуацията в Украйна, включително решението на Москва да признае независимостта на Донбаските републики Това съобщиха от руското външно министерство.

„Осъществи се размяна на мнения относно настоящата ситуация в Източна Украйна в контекста на признаването от Русия на Донецката и Луганската народни републики“, се казва в изявление на уебсайта на министерството. Освен това страните са обсъдили „специалната военна операция” на Русия.

Москва и Пекин смятат, че кризата е резултат от политиката на Запада, която насърчи Киев многократно да нарушава Минските споразумения.

А китайската агенция Синхуа уточнява, че Лавров е информирал китайския си колега за ситуацията в Украйна, като е подчертал, че САЩ и НАТО са се отрекли от обещанията си, постоянно са се разширявали на Изток, отказали са да изпълняват Минските споразумения и са нарушили Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН.

Русия е била принудена да вземе необходимите мерки, за да защити своите права и интереси, добавил Лавров.

Отбелязвайки, че Китай винаги е уважавал суверенитета и териториалната цялост на всички държави, Ван е изтъкнал, че Пекин признава сложността и специалния исторически контекст на Украинския въпрос и разбира законните опасения на Русия за нейната сигурност.

Китай потвърждава, че мисленето от периода на Студената война трябва да бъде напълно отхвърлено и да се изгради балансиран, ефективен и устойчив европейски механизъм за сигурност чрез диалог и преговори, изтъкна министър Ван И.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев