АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ: НАПЪЛНО ИЗЧЕЗНА РЕДЪТ, ВЪВЕДЕН СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Проф. Димитър Йончев
24.02.2022 / 15:42

"Това е началото на един период, който вероятно ще продължи доста години, докато се установи отново някакъв стабилен европейски и световен ред. Редът след Втората световна война, който беше стабилен почти 80 години, изчезна напълно. ... Новият ред трябва да е баланс между трите сили - САЩ, Русия и Китай. Залог в тая игра е ЕС".

Това мнение изказа пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност, като подчерта, че "след 100 години този исторически момент ще се изучава като начало на пренареждане на световния порядък".

"Това (военните действия на Русия срещу Украйна) е камък в блатото на международните отношения, които от много години не бяха така раздвижвани", коментира той.

Според него се наблюдава военно-патриотично възраждане в Русия и заявка на Путин и Кремъл да се гарантира безопасността на Русия с недопускането на разширяване на НАТО през Украйна.

Ако Украйна беше гарантирала в Конституцията си специален статут на двете области - Донецк и Луганск, както е според Минските споразумения, сега нямаше да се стигне до това, смята експертът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев