АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ НА „ВЪЗРАЖДАНЕ“ СРЕЩУ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

 Протестът на "Възраждане" пред МС, 23 февруари 2022 г.
23.02.2022 / 14:01

Партия „Възраждане“ провежда протест пред Министерския съвет срещу противоепидемичните мерки, зеления сертификат и ценовия шок. Протестът бе насрочен въпреки обявеното от кабинета поетапно отпадане на изискването за зелен сертификат и част от ограниченията.

Още преди началото на протестната акция, обявено за 11 часа, симпатизанти на партията започнаха да се събират пред сградата на МС. Към 11,30 часа стотици се бяха събрали в т.нар. триъгълник на властта и настояха и за мерки за намаляване на цените на електроенергията и основните хранителни стоки.

Премиерът Кирил Петков изненадващо отиде при протестиращите, пред които заяви, че иска диалог с тях, но отпадането на Covid мерките ще става според предписанията на здравните власти и риторично попита дали демонстрантите друг път са виждали премиер да идва на протест при тях. Той посочи, че „ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно“:

„Ходил съм на много протести и съм бил точно тук…Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да започнем да си говорим повече вместо да се мразим“, каза Петков.

Премиерът бе посрещнат с възгласи „Оставка“ и беше освиркан от протестиращите.

Пред БНР протестиращи заявиха, че всички противоепидемични мерки трябва да отпаднат, включително и тези за училищата.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че правителството не се справя с кризата и прогнозира предсрочни парламентарни избори. Той посочи, че няма основания да вярва на управляващите и това е поводът за днешната демонстрация:

"Максимално бързо да се премахне незаконният зелен сертификат, да се премахне практиката да се тестват децата в училище, да се премахнат всички ограничителни мерки, колкото се може по-скоро...Очевидно е, че това правителство няма да изкара дълго".

Оратори на протеста призоваваха „българите да се обединят и да отхвърлят зависимостта от всички посолства“.

Около 12,30 часа протестиращите се насочиха по бул. „Цар Освободител“ към парламента.

Костадин Костадинов заяви по-рано, че обявените срокове са незадоволителни, а запазването на маските и тестването на учениците е неприемливо. Затова протест ще има и отново ще се търси диалог с министър-председателя:

„Въпреки, че поздравяваме правителството за проявената от него добра воля, ние не считаме, че трябва да се чака до 20 март. Зеленият сертификат беше въведен буквално от днес за утре и ние искаме тези срокове да бъдат скъсени, ако правителството не настоява толкова упорито за 20 март, ние смятаме, че този зелен сертификат трябва да бъде премахнат в рамките на следващите 7 до 10 дни“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев