АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАС ЗАДЪЛЖИ ВСС ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ИСКАНЕТО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЕШЕВ

Върховният административен съд
22.02.2022 / 20:32

Върховният административен съд задължи Висшия съдебен съвет да се произнесе по същество по искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Искането беше внесено миналото лято и отхвърлено като недопустимо от мнозиството от съдебни кадровици.

След седемчасовия дебат Стоилов пусна жалба срещу решението на Висшия съдебен съвет във Върховния административен съд и поиска от Конституционния съд да каже - има ли право министърът на правосъдието да иска отстраняването на т.нар. трима големи в съдебната система.

Заради питането до конституционните съдии върховните спряха временно делото.

Очаквано, на 8 февруари, единодушно КС отговори положително на питането на Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия.

Затова и днес тричленен състав на Върховния административен съд е възобновил делото и върнаха казуса отново във Висшия съдебен съвет. Според съдиите Тодор Тодоров, Росен Василев и Хайдухи Бодикян съдебните кадровици са длъжни да се произнесат по същество по твърденията в искането.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Ако това стане и той го потвърди, членовете на Висшия съдебен съвет ще трябва отново да обсъдят аргументите на Янаки Стоилов, които бяха в обем от над 100 страници.

Ще ги защитава настоящият правосъден министър Надежда Йорданова, която готви свое искане за отстраняването на Иван Гешев.

Така е напълно възможно в последните месеци от мандата съдебните кадровици, които го избраха два пъти, да решават дали Обвинител номер едно да си тръгне предсрочно.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев