АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ. 149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА МУ

Васил Левски
19.02.2022 / 12:11

В много градове на страната днес с ритуали днес ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

В Карлово 149-ата годишнина от гибелта му ще бъде отбелязана с митинг - поклонение. В родния град на Левски снощи се състоя и възпоменателна церемония.

Да се преклонят пред подвига и делото на Васил Левски на едноименния площад, на който се извисява паметника на Апостола дойдоха много жители и гости на Карлово.

„Васил Левски е пример за всички българи, с примера си затова, че той е отдал всичко с цената на своя живот“.

„Винаги трябва да се сещаме за него и аз вярвам, че има частица Левски в нашите сърца, във всички българи без значение къде се намират, в България или не“.

„Трябва да се учим от думите му, от делата на Апостола, да бъдем по добри, да бъдем по уверени в себе си и България да върви напред“.

Заради пандемията от Covid -19 възпоменателната церемония пред паметника на Апостола в София за втора поредна година ще се проведе без присъствие на официални гости и слова.

149-ата годишнина от гибелта на Левски ще бъде отбелязана от 18.00 часа с военен церемониал. Пред паметника, изграден на метри от лобното му място, по традиция ще бъдат поднесени венци и цветя от институции и организации.

В знак на признателност ще бъде запален жертвеният огън, а националният герой ще бъде почетен на колене и с минута мълчание, както и с изпълнение на химна на България.

С туристически поход, гражданско поклонение и национално факелно шествие в Ловеч и село Къкрина продължават възпоменателните събития по повод 149- годишнина от гибелта на Васил Левски.

Традиционният туристически поход „По стъпките на Апостола“ ще тръгне от Ловеч до Къкринското ханче, където Левски е заловен в 8.30 ч. Участниците в него ще поднесат цветя на паметника на Левски в Ловеч, в местността „Пази мост“ и ще участват в гражданското поклонение в двора на Къкринското ханче, поясни организаторът на похода Светослав Генков.

„Това са последните му стъпки на свобода и ние ги извървяваме символично в името на неговото дело.“

Кулминацията на възпоменателните събития в памет на Васил Левски е националното факелно шествие „149 години безсмъртие“, което се организира от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.30 ч. от центъра на Ловеч, ще премине по улиците на стария квартал „Вароша“, където Левски основа първия революционен комитет и ще завърши пред паметника на Апостола, който се издига над града и е най-големия монумент на Васил Левски.

Във Враца годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана пред паметника му в центъра на града.

Денят, в който почитаме паметта на Васил Левски е патриотично възпитателна кауза за много родители.

„Купили сме цвете, което да го поднесем от нейно име. Купихме си специално първата книжка за Васил Левски, чели сме я, много ѝ е интересно.“

„Той е пример за подражание.“

Днес пред монумента в центъра на града традиционно ще се съберат врачани за общоградското отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

„За мен Левски преди всичко е един символ на вечност, защото той винаги е актуален - отговорност, работа, отчетност и организираност. Ние много се нуждаем от тях, за да можем да се оправим.“

„Винаги трябва да носим спомена за неговите дела в съзнанието си.“

В Плевен ще почетат Апостола на свободата Васил Левски с паметен ритуал . Плевенчани ще се поклонят пред паметника му в централната част на града.

В паметния ритуал, посветен на 149 години от обесването на Васил Левски, ще участват ученици, институции и организации. По традиция пред тях са и военнослужещите от плевенския гарнизон. Ще бъде отслужена панахида от свещеници от плевенски храмове.

Ритуалът започва в 11 часа пред паметника на Апостола. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя. Община Плевен отправи покана и към гражданите да се присъединят в почитта към паметта на Васил Левски.

 

 

Обесването на Васил Левски

 

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

 

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

 

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Христо Ботев

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев