АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЕВРОЛИДЕРИТЕ НЯМАТ ДОВЕРИЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ШЕНГЕН

Кирил Петков
18.02.2022 / 15:59

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той допълни, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение:

„Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме им обещавали, сме ги лъгали и нямат доверие. И сега ние трябва да направим едно ниво ново на доверие. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Така че оттук нататък е важно е за нас да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава“.

Министър-председателят подчерта, че страната трябва да изгради доверие, като започне да спазва критериите:

„Какво означава това – наистина да няма контрабанда по границите, наистина да имаме контрол на европейската граница, да гарантираме, че не само като закони и като реторика, а като истинско изпълнение го постигаме и аз обещах, че ще започнем сериозен диалог и сфери, които те виждат като потенциални дефицити, да се опитаме да работим по тях веднага. Това, което аз му казах, е - аз не искам да го направя това заради вас или заради Шенген, за нас е важно да го направим заради България“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев