АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШОЛЦ: НАПАДЕНИЕТО НА НАТО СРЕЩУ ЮГОСЛАВИЯ ДОНЕСЕ МИР; В ДОНБАС НЯМА ГЕНОЦИД

Олаф Шолц
16.02.2022 / 09:26

Шолц, който говори за невъзможността за войни в Европа, беше принуден да говори по тази тема след думите на Путин, който припомни, че наскоро в Европа вече е имало една война.

„Г-н федералният канцлер току-що каза, че хората от неговото поколение — аз принадлежа към това поколение — трудно могат да си представят каквато и да е война в Европа“, каза Путин.

„Но вие и аз бяхме свидетели на война в Европа, отприщена от блока на НАТО срещу Югославия“, посочи руският президент.

Той припомни, че по това време се проведе голяма военна операция с ракетни и бомбени удари по една от европейските столици - Белград.

"Беше. Без санкцията на Съвета за сигурност на ООН. Това е много лош пример, но беше“, каза Путин.

Бомбардировките на НАТО над Югославия през 1995 г. донесоха мир в тази страна и положителните ефекти от подобна военна намеса все още се усещат. Това изявление беше направено на 15 февруари от германския канцлер Олаф Шолц на пресконференция след разговори с руския президент Владимир Путин, .

Той отбеляза също, че ситуацията с бомбардировките на Белград и бомбардировките на градовете в Донбас от режима в Киев са несравними неща, тъй като тогава в Югославия била започнала истински геноцид.

След думите на Шолц за „геноцида в Югославия“ Путин отново взе думата и каза, че това, което сега се случва в Донбас от 2014 г., също е геноцид. Шолц остави тази забележка без отговор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев