АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОБСЪЖДА ОТМЯНАТА НА Т. НАР. "ЗЛАТНИ ПАСПОРТИ"

Народно събрание
16.02.2022 / 08:59

Промените в Закона за българското гражданство са пряко свързани с т. нар. "златни паспорти", като правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции.

От Министерски съвет мотивират измененията с липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват нови работни места.

От своя страна, ДПС допълват в своите мотиви, че в редица доклади на Европейската комисия се съдържат критики по отношение на механизма за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

Отделно от тези два законопроекта, е включен за обсъждане и трети с промени в същия закон, с които водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на българско гражданство чрез инвестиции. Предвидено е и прекратяване на гражданството, ако при проверката се установи нарушение по осъществяването и поддържането на инвестицията в срок.

В днешното пленарно заседание депутатите окончателно решават за създаване на орган по осъществяване на политиката за електронно управление.

Предвижда се със закриването на Държавна агенция "Електронно управление" правомощията й да се прехвърлят към новия министър на електронното управление, който ще управлява и информационните технологии, чиято дирекция се прехвърля от транспортното министерство.

В дневния ред на парламента днес е и проектът на решение, с който се открива процедура за избор на нов управител на Българската народна банка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев