АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛ ГРИГОРОВ: ВОЙНАТА СЕ ОТЛАГА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Ангел Григоров
16.02.2022 / 08:52

Русия не нападна Украйна и войната се отлага за неопределено време, коментира в предаването „Преди всички“ кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. По думите му генерираните съобщения за предстоящи военни действия на днешната дата са „част от информационната война, играта на нерви, вдигането на залозите“.

По-скоро няма реални предпоставки за военен конфликт, отбеляза журналистът и поясни, че според военни специалисти струпаните на границата с Украйна руски военни сили не са достатъчни за масирано настъпление.

„Числеността на украинската армия е около 250 000 души. С тези 100 000 Русия няма как да предприеме мащабна инвазия. Ако бяха руснаците 500 000, то това щеше да бъде вече много лоша и тревожна новина.“

„Допускам, че дрънкането на оръжие ще продължи още известно време и това ще бъде фонът на дипломатическите усилия за потушаване на кризата.“

Русия вече постигна частичен успех, смята Григоров, който визира някои от нейните теми и инициативи, които дълго са били пренебрегвани.

„В същото време обаче Русия не е удовлетворена от основните си искания, ключовите си искания.“

Относно предложението, дошло от руската Дума, за признаване на Луганската и Донецката народни републики, Ангел Григоров цитира руския президент Владимир Путин, който заяви, че ключът към решаването на кризата в Украйна е изпълнението на Минските споразумения.

„Засега това е официалната позиция на Русия“, уточни журналистът.

Според Ангел Григоров Думата е подсказала, че „има и такъв вариант, той е нежелан, но съществува“, ако Минските споразумения не бъдат изпълнени.

Международни анализатори не изключват присъединяване на Донецката и Луганската области към Русия, допълни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев