АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КСНС: ДА СЕ УСКОРИ МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ НИ СИЛИ

Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)
15.02.2022 / 20:19

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания – това заяви президентът Румен Радев след края на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, което продължи близо 5 часа.

Рисковете за България от кризата около Украйна, както и състоянието на българските въоръжени сили бяха фокуса на Съвета, който се събра, за да обсъди: "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

В заседанието участваха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, представители на седемте парламентарни групи, министрите на външните работи Теодора Генчовска, на вътрешните работи Бойко Рашков, на отбраната Стефан Янев, председателят на ДАНС и шефът на Държавната агенция "Разузнаване".

„Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Трябват ефективни мерки за повишаване интереса към военната професия", посочи президентът Румен Радев след заседанието.

„Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите“, добави Радев.

Президентът посочи, че членовете на Съвета са се обединили около позицията, че ескалацията, нестихващите конфликти, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства:

"Очертани бяха областите с определени дефицити от способности и технологично изоставане в тяхното развитие, породени от недостатъчно финансиране и ограничение в нормативната уредба".

Президентът отчете, че проектите за модернизация не се развиват балансирано. "Констатирано е забавяне в изпълнението на придобиване на нов боен самолет", каза още Радев. Той отбеляза, че съществен дефицит е и некомплектът.

"Постигнат беше консенсус за необходимостта за преодоляване на дефицитите от способности и развитие на съвременен отбранителен потенциал на Р България в рамките на ЕС и НАТО“, отбеляза президентът Радев.

Какви са предложенията, около които са се обединили участниците в Съвета:

- Правителството да предложи, а Народното събрание да разгледа ускоряване на процедурите по модернизация на различните видове Въоръжени сили;

- Министерският съвет да предложи и инвестиционна програма за модернизацията на различните типове Въоръжени сили, а също така МС съвет е да анализира възможностите за увеличаване в най-кратък срок на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

- Министерският съвет да анализира възможността за актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г.

- МС да осигури финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника.

- Изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по вече сключени договори, както и за стартиране на проекта за модернизация на Сухопътни войски.

- МС да оцени възможността за създаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили.

През годините президентът Румен Радев неведнъж е настоявал за ясни гаранции от изпълнителната власт за модернизацията на Въоръжените ни сили. Това не е и първият КСНС, посветен на състоянието на армията. Темата беше във фокуса на няколко заседания през последните години, а в последната седмица президентът няколко пъти заяви, че най-голямата заплаха за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените ни сили, сред тях - липсата на достатъчно ресурси, остарялата техника, забавянето на проектите за модернизация, недостигът на кадри, както и мотивацията им.

Консултативният съвет заседава на фона на напрежението около Украйна. Българската позиция до момента е, че конфликта между Запада и Русия трябва да бъде решен по пътя на дипломацията. Като член на НАТО обаче България участва в укрепването на Източния фланг на Алианса, а предложението ни е да бъде изградена българска бойна група на основата на батальон под българско командване, в която да участват и съюзнически сили, за да допълнят дефицита от способности в сухопътните сили, с които страната ни не разполага.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев