АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЖЪСТИН ТРЮДО ЗАПЛАШИ ДА ЗАМРАЗИ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

Продължават да протестите срещу налаганата Covid ваксинация в центъра на Отава, Онтарио, Канада, 11 февруари 2022 г.
15.02.2022 / 08:36

Канадският премиер Джъстин Трюдо предприе безпрецедентна стъпка със задействането на Закон за извънредните ситуации заради протестиращите срещу задължителните Covid ваксини, предаде Би Би Си.

Трюдо заяви, че обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумни и пропорционални“ и изключват разполагане на военни.

Без нужда от съдебна заповед банките ще могат да замразяват личните сметки на всеки, свързан с протестите.

Стотици демонстранти остават в Отава в рамките на т.нар. Конвой на свободата, който пое от тихоокеанското крайбрежие и в края на месеца пристигна в канадската столица. Стотици от участниците в протеста, организиран от шофьори на камиони, които бяха задължени да се ваксинират, за да пресичат границата със САЩ, останаха пред парламента в Отава.

Постепенно недоволството прерасна в съпротива на всички Covid ограничения.

„Правим това, за да запазим сигурността на канадците и да защитим работните места на хората“, заяви Трюдо на пресконференция в понеделник и допълни, че полицията ще получи „още инструменти“ за затваряне и глобяване на протестите и защита на важната инфраструктура.

Критици на премиера припомниха, че той е изразил подкрепа за фермерите в Индия, които блокираха магистрали в Индия в продължение на година с думите: „Канада винаги ще защитава правото на мирен протест“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев