АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРЕДИ КСНС: НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕЩАМЕ ЗА АРМИЯТА ОТ КРИЗА НА КРИЗА

Президентът Румен Радев
15.02.2022 / 08:32

Консултативният съвет за национална сигурност при президента ще обсъди рисковете и заплахите за националната сигурност на България, както и състоянието на армията. Държавният глава Румен Радев свиква заседанието на фона на напрежението около Украйна.

Според президента Радев най-голямата заплаха за националната сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили. Сред тях - липсата на достатъчно ресурси, остарялата техника и недостигът на кадри.

"Трябва да скъсаме с това отношение веднъж завинаги - да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа", коментира държавният глава.

Затова на заседанието на КСНС президентът ще настоява за ясни гаранции за модернизацията на въоръжените сили:

"Декларацията на новото правителство, че нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължания на българската армия трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти как точно ние ще развиваме нашите въоръжени сили".

КСНС се събира на фона на напрежението около Украйна. Президентът е убеден, че конфликтът между Запада и Русия трябва да бъде решен чрез дипломация и преговори:

"Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България и на нашия регион, а на цяла Европа. България е част от усилията за намаляване на напрежението".

Страната ни е част и от усилията за укрепване на Източния фланг на НАТО. В българската бойна група на основата на батальон ще участват и съюзнически сили, за да допълнят способностите, с които страната ни не разполага.

"България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите сухопътни войски", каза Румен Радев.

Напрежението между Русия и Украйна беше тема и на Съвет по сигурността при премиера преди дни. Правителството работи по различни варианти, за да гарантира енергийната сигурност на България в случай на проблем с доставките на руски природен газ за Европа.

"Да говорим с ЕК в случай, че има пълно прекъсване от руската държава на газ, дали не може да имаме временно спиране, частично, на нашия експорт на ток и да заместим мощностите", каза министър-председателят Кирил Петков.

Министерството на външните работи призова българите да не пътуват до Украйна, а сънародниците ни, които се намират там, да напуснат страната. Създаден е и кризисен щаб, който следи ситуацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква КСНС да излезе с гаранции за защита на етническите българи в Украйна при евентуална ескалация на напрежението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев