АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОМНИТЕ ЛИ ЗВЕЗДИТЕ, БЪЛГАРИ?

Елена Гунчева
14.02.2022 / 17:35

Нейното Превъзходителство Хероинята Мустафа щяла да се присъедини към колониалната делегация, която ще посети щатите, оглавена от Министър Асен Василев. Та американският губернатор у нас заявила, че САЩ ще ни подкрепят в модернизацията, иновациите, развитието на технологиите и прочие цивилизованни чудеса, които ни очакват от евроатлантическото ни партньорство.

И отново си спомням как бях дете и всички българи с възторг гледахме към звездите, защото там имаше двама наши, български космонавти. Гледахме към звездите и се гордеехме, че сме българи. Наши фирми произвеждаха лиофилизирани храни за космическите кораби, участваха в проучвания. Българските лекари бяха отлични професионалисти и българите бяхме здрава нация. Е, банани имаше само по Коледа и на опашки, но пък имахме мечтата за звездите и гордостта, че сме българи.

Сега звездите угаснаха за нас. Почти не останаха българи, които да гледат нагоре. Масово погледите са забодени в земята, в етикетите с цените и в телевизора. Вече не мечтаем за космоса, мечтаем да си платим сметките и кредитите. Вече не мечтаем България да стане световна сила, а само да оцелеем като народ и да не продадат. Защото е много тъжно да сме последните българи. Много е тъжно децата ни да гледат телевизора, а не към небето и звездите. Много е тъжно дъщерите да мечтаят за пластични операции, а синовете - за прайдове и пърформанси. Много е тъжно възрастните хора, вместо на екскурзии, да ходят до кофите за боклук да си търсят храна.

Много пъти ме обвиняват, че съм русофил. Да, такава съм. Най-малкото, защото обичам България. Защото България беше развита и модерна държава тогава. Тогава нямаше бедни, нямаше необразовани, всеки можеше не само да си плаща сметките, но и да спестява. Имахме армия, с която се гордеехме. Имахме отлично образование. Имахме авторитет.

А сега? Какво ни дадоха САЩ? Сега имаме прайд. Имаме нарязани танкове и ракети и бъдещи чертежи, платени авансово. Имаме съсипано здравеопазване и млади хора, които се евакуират от местопрестъплението, наречено България. Имаме наркотици, контрабанда, престъпност, която се е сляла с държавата. От държава, която произвеждаше стомана и компютри, се превърнахме в държава, която произвежда компоти и прави батерии на ишлиме.

А звездите....вече никой не гледа към тях......

Елена Гунчева

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев