АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН Е СЪГЛАСЕН С ПРЕДЛОЖЕНЕТО НА ЛАВРОВ ДА СЕ ДАДЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА

 Руският президент Владимир Путин (вдясно) и министърът на външните работи Сергей Лавров
14.02.2022 / 16:06

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров предложи на президента Владимир Путин Москва да продължи по дипломатическия път в усилията си да постигне гаранции за сигурност от страна на Запада на фона на растящото напрежение около Украйна, предаде Ройтерс.

Лавров каза на Путин, че Съединените щати са представили конкретни предложения за намаляване на военните рискове, но допълни, че отговорите, дадени от Европейския съюз и военния алианс на НАТО, не са били задоволителни.

Путин каза "добре" в отговор на предложението на Лавров, показано по държавната телевизия. Лавров каза, че Русия е изготвила 10-страничен отговор на САЩ и техните съюзници относно предложенията.

Путин попита Лавров дали има шанс за постигане на споразумение за справяне с опасенията за сигурността на Русия, или тя просто е въвлечена в мъчителни преговори.

Лавров отговори: "Вече неведнъж сме предупреждавали, че няма да допуснем безкрайни преговори по въпроси, които изискват решение днес, но като външен министър трябва да кажа, че винаги има шансове“.

Той добави: "Струва ми се, че нашите възможности (на дипломацията) далеч не са изчерпани... На този етап бих предложил да продължим и да ги надградим“.

Москва призова САЩ и техните съюзници да дадат широки гаранции за сигурност, включително забрана за по-нататъшно разширяване на НАТО.

Все още има шанс за споразумение със Съединените щати и НАТО по въпросите на сигурността в Европа - заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Кремъл с президента Владимир Путин.

Сергей Лавров докладва на Владимир Путин, че в отговорите си на руските предложения за взаимни гаранции за сигурност Съединените щати и НАТО са пренебрегнали трите ключови искания на Москва: спиране на по-нататъшното разширяване на Алианса на изток, изтегляне на натовската военна инфраструктура в Европа на позициите от 1997г. и отказ от разполагането на ударни оръжейни системи в близост до руските граници.

В същото време Лавров определи като конструктивни отговорите на въпросите от второстепенно значение като ракетите със среден и по-малък обсег с наземно базиране и мерките за намаляване на военното напрежение и увеличаване на взаимното доверие. Руският първи дипломат препоръча продължаване на диалога. Той посочи, че руският отговор на получените от Съединените щати и НАТО документи вече е формулиран и предстои да бъде изпратен във Вашингтон и Брюксел.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев