АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРОЯТ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НА НОВА ЗЕЛАНДИЯ НАРАСНА

Протест срещу зеления сертификат в  Нова Зеландия
11.02.2022 / 10:01

В импровизираното палатково селище, наречено от жителите "Лагер на свободата", цареше празнично настроение с музика и танци, докато полицията гледаше иззад барикадите.

Това е в рязък контраст с огнените сцени в четвъртък, когато фаланга от полицаи се опита да изведе протестиращите, арестува 122 души и използва лютив спрей за потушаване на сблъсъците.

Полицията в Уелингтън определи тактиката на спокойствие като "премерен подход", като обърна внимание върху присъствието на деца сред тълпата.

"Полицията продължава да следи и овладява протестните действия на територията на парламента", се казва в изявление на суперинтендант Кори Парнел.

"Полицията установи, че протестиращите са там с различни каузи и мотиви, което затруднява откриването на ясни и смислени линии за комуникация."

Активистите лагеруват от четири дни на тревните площи пред парламента в протест, който започна във вторник по подобие на акцията "Конвой на свободата" на канадските шофьори на камиони в Отава.

Парламентарният участък е обявен за затворен за обществеността, но и броят на протестиращите върху тревните площи се увеличи в петък.

Според една от участничките, активистите остават отдадени на целта си за прекратяване на задължителните ваксини.

"Начинът, по който полицията се справи с нас, шокира всички ни до дъното на душата", казва тя пред АФП.

"Това, което направиха вчера, надмина всичките ни очаквания. Брутално, абсолютно брутално."

Нова Зеландия изисква задължителна ваксинация срещу COVID-19 за лица, работещи в сектори като здравеопазването, правоприлагането, образованието и отбраната, като тези, които откажат да се ваксинират, са заплашени от уволнение.

Доказателство за ваксинация трябва да се показва и при влизане в ресторанти, на спортни събития и религиозни служби.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев