АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНАКИ СТОИЛОВ: АКО ВСС БЪДЕ СЕЗИРАН, ТРЯБВА ДА РАЗГЛЕДА ИСКАНЕТО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Янаки Стоилов
11.02.2022 / 09:46

Решението на Конституционния съд показва, че „има високи стандарти, които се предявяват към хората в съдебната власт и те могат да бъдат отстранявани в случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. Това каза пред БНР конституционният съдия, бивш служебен министър на правосъдието и дългогодишен депутат Янаки Стоилов.

„На такива високи нива няма как да няма преплитане между правото и политиката. Въпросът е обаче наистина да се търсят правни основания, да съществуват солидни аргументи, защото когато обществото оценява общо ефективността от действието на някоя институция, то иска да види резултати. На подобни високи равнища не могат нещата да бъдат напълно стерилни. Въпросът, който обаче е важен – да не се намесват странични влияния или пък да става дума за някакво проникване на икономически, външни на политическия и правния процес фактори“, коментира Янаки Стоилов в предаването „Преди всички“.

Оттук нататък е важно, ако ВСС бъде отново сезиран, да разгледа задълбочено въпроса за отстраняването на главния прокурор, без да се впуска в сложни процедурни дискусии, смята Стоилов.

Относно комуникацията между изпълнителната власт и прокуратурата проф. Янаки Стоилов коментира:

„В крайна сметка това са все пак състояния, които не могат да продължават постоянно. Те в голяма степен засилват напрежението в отношенията между институциите и намаляват ефекта от тяхната работа.“

Това не би следвало да бъде пропагандна война между институциите, отбеляза още конституционалистът.

Стоилов изрази опасения, че „това отклонява вниманието от редица други актуални въпроси“, за които хората основателно очакват решение, като даде примери с т.нар. златни паспорти, специализираното правосъдие и инхаус процедурите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев