АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЧАЛНИКЪТ НА РУСКОТО ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ: УКРАЙНА СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА В ДОНБАС

Сергей Наришкин
11.02.2022 / 09:41

Властите в Киев се готвят за война в Донбас, те са съсредоточили всички боеспособни части на въоръжените сили на Украйна на линията на съприкосновение. Това каза в интервю за руския вестник “Московский Комсомолец“, директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, предаде Агенция "Фокус".

"Каква е целта? Мисля, че да се унищожат народните републики (непризнатите републики в Донбас - бел.ред.). И всичко това с цел да се въвлече Русия във вътрешноукраинския конфликт", каза той.

Според него „националисти и западни ментори“ тласкат украинския президент Владимир Зеленски към война.

"Има масово прехвърляне на стотици тонове военна техника и боеприпаси от американски бази в Европа, от Великобритания, Канада. Контингентът от съветници и инструктори от специалните части на НАТО се увеличава. Има дори информация за появата на многонационални джихадистки военни групировки“, каза ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Той добави, че в зоната на конфликта са пристигнали и журналисти, за да „подготвят фалшиви новини.“

„По линията на демаркация в Донбас се подготвят провокации от страна на украинските специални служби и въоръжените сили на Украйна и тяхното „документиране” в стил фалшивите „бели каски” в Сирия. Контингентът на „пропагандните сили за бързо разгръщане” на западните медии там се е увеличил многократно“, подчерта Наришкин.

Както отбеляза ръководителят на Службата за външно разузнаване, само заради срещата на съветниците на „Нормандската четворка“ в Париж украинското правителство временно изтегли от Радата законопроекта „За основите на държавната политика на преходния период“.

"Експертите наричат този документ легален „смокинов лист", който прикрива желанието за завземане на териториите на народните републики и тяхното „прочистване. Този законопроект напълно зачерква Минските споразумения", каза Наришкин.

В същото време той нарече конфронтацията в Донбас основната заплаха за Украйна.

"Единственият начин за разрешаване на този конфликт е дипломатическият път. Това е пътят чрез прилагане на комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения", подчерта ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Той добави, че Москва никога не е подхранвала и не подхранва планове за нахлуване в Украйна.

„Видяхме, знаем как тази откровена и много опасна лъжа започна да се разпространява от другата страна на Атлантика и тази лъжа беше подхваната в редица западни столици“, каза Наришкин.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване отбеляза, че властите в Киев разбират какво ги очаква в случай на военна авантюра.

"Не е в интерес на народите на Украйна и Русия пламъците на войната да пламнат. Последствията за всички във всеки случай ще бъдат тежки", подчерта той.

Според него Москва се стреми да възстанови добрите отношения между страните, но това се възпрепятства от неспособността на киевските власти да се споразумеят, тъй като са водени от „националисти и западни ментори“ и не са в състояние да вземат самостоятелни решения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев