АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ЗА РАЗПИТА НА ПРЕМИЕРА: ИНСТИТУЦИОНАЛНО ИЗНУДВАНЕ

Президентът Румен Радев
09.02.2022 / 11:24

Румен Радев определи разпита на премиера Кирил Петков в Прокуратурата като „институционално изнудване”. Президентът очаква лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад министър-председателя.

„Аз ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента”, добави държавният глава, предаде Нова тв.

Президентът посочи, че е удовлетворен от факта, че Конституционният съд „решително” е потвърдил внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане към ВСС относно главния прокурор.

„В същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо. Остава въпросът дали това мнозинство във ВСС е пригодно в морално и професионално качество. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение”, добави той.

По думите на държавния глава правителството работи в една „изключително трудна ситуация” - каскада от кризи и тежко наследство. Рано било за оценка към кабинета. „Илюзия е да мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време. Грешките и разочарованията са неизбежни”, добави Радев.

Той обясни, че между Президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. „Очаквам правителството да бъде много по-открито и да бъде прозрачно и принципно, когато взима решения и действа, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни решения”, уточни държавният глава.

По отношение на „златните паспорти” Радев каза, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. „Нека обърнем по-голямо внимание на процесите и промяна в закона, така че българите от нашите исторически общности зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции”, категоричен е той.

Президентът препотвърди своята позиция, че българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на Северна Македония, преди да бъдат започнати преговори.

„Ние се нагледахме на достатъчно декларации, обещания и договори. Трябва да има ясни конституционни гаранции, редом с ясни гаранции за снемане на всякакви посегателства върху българското културно-историческо наследство и изкореняване езика на омразата”, добави той.

Коментар от него дойде и за „Булгаргаз”. Президентът очаква правителството да предостави навреме цялата информация. Очаква и тази от ДАНС и КЕВР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев