АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИМОНА ВЕЛЕВА: ВСС ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ ДА РАЗГЛЕДА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Симона Велева
08.02.2022 / 14:56

"Това решение на КС беше очаквано, логично и обосновано. В правната общност то беше сравнително очаквано", заяви пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право, във връзка с решението на Конституционния съд, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

По думите ѝ от това решение на КС следва, че Висшият съдебен съвет вече не може да откаже да разгледа предложение от правосъдния министър за прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната система:

"В предишния случай ВСС каза, че въобще е недопустимо такова разглеждане", припомни тя и уточни:

"Ако такова предложение бъде внесено, отново ВСС трябва да се произнесе, отново 17 от 25 членове следва да вземат такова решение (за прекратяване на мандата-б.р.). Процедурата е огледална на тази за избор".

Велева подчерта, че трябва да е детайлна и обоснована процедурата за искане за отстраняване на някой от тримата големи:

"Да има солидни аргументи и те да се обсъдят по същество. Дали е налице тежко нарушение, или пък е нарушение - накърняване на престижа на съдебната власт. Преценката ще е на върховните магистрати, които следва да направят истински дебат, така че с този дебат да се запознае и обществеността".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев