АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС РЕШИ: ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР МОЖЕ ДА ИСКА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Конституционният съд (КС)
08.02.2022 / 12:46

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Решението дава възможност на правосъдния министър Надежда Йорданова да внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

КС се произнесе с тълкувателно решение по делото, образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл.130 в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл.130 в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Приетият диспозитив на решението гласи:

Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Решението е прието единодушно с 10 гласа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев