АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НСОРБ ПРЕДЛАГА СПЕЦИАЛЕН ФОНД ЗА РЕМОНТ НА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИ ПЪТИЩА

Ремонт на четвъртокласната пътна мрежа
08.02.2022 / 10:31

Националното сдружение на общините в България предлага да има специален фонд за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в страната, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник–председател на Сдружението на общините.

Предложението е отправено към вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Водени са разговори годишно за целта да бъдат предвидени 300 милиона лева за целта, а кметовете се надяват предложението да бъде прието.

В община Димитровград част от общинската пътна мрежа е напълно ремонтирана, но има отсечки, които десетилетия са оставени да се рушат. Такъв е основният път за село Крум. За да бъде ремонтиран пътят, са нужни няколко милиона лева. Общината няма възможност да отдели средства и единственият начин е да ги поиска от държавата. Държавата обаче е отпуснала вече 2 милиона лева и с тях е ремонтирана алтернативната отсечка към селото, дава пример кметът на Димитровград Иво Димов.

„Републиканската пътна мрежа е около 20 хиляди километра, толкова е и общинската пътна мрежа. Съотношението в средствата, които се инвестират в едната и в другата, е 1:8. Осем пъти повече се инвестират средства – по европейски програми или от държавния бюджет, в републиканската.“

За да получи една община подобни средства за ремонт на четвъртокласни пътища, досега се разчиташе на постановленията на Министерския съвет, с които държавата отпуска пари на кметствата. Това обаче обикновено става след договорки и винаги има доволни и недоволни общини.

„Към момента няма предвидени средства“, уточнява Иво Димов.

Затова от НСОРБ настояват да има планиране и бъде създаден фонд със заделени пари за ремонт на общинските пътища. Този фонд да се управлява от МРРБ и да се кандидатства с проекти от страна на общините, предлагат от Сдружението на общините.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев