АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИ ДОМОВЕ ПРЕД ЗАТВАРЯНЕ ЗАРАДИ НЕПОСИЛНИТЕ СМЕТКИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ

 Център за настаняване от семеен тип в Кърджали
31.01.2022 / 15:59

Центровете за работа с хора в риск са пред затваряне заради непосилните за плащане сметки за ток и газ.

Омбудсманът Диана Ковачева предупреди в писмо до държавните институции, че повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати.

Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.

Защо социалните услуги останаха встрани от решенията за подпомагане на засегнатите сектори от високите цени на енергоносителите - отговорите дава Петя Демирева, която управлява НПО и предоставя услуги в община Троян - Дом за стари хора и Домашен социален патронаж.

"Това, което се случи от началото на тази година е, че ние останахме без държавен бюджет. Тоест ние станахме с бюджета, делегиран от миналата година.

Сега с нарастването на цените на енергоносителите, което е значително, ние купуваме за декември месец мегаватчас на ел.енергия за 456 лв.за, като за 2020 г. е било 126 за мегаватчас...

Там където се отопляваме на дърва, е малко по-поносимо като цени.

Сега сме изправени и пред втори проблем - от началото на годината в сила е и новата Наредба за заплащане на труда на служителите в социалните услуги, но въпреки плюсовете в нея, при положение, че няма актуализация на бюджета, ние не бихме могли да осигурим това заплащане, дори има риск да ни осъдят, че не не изпълняваме Наредбата.

Третият проблем е за таксите за ползване на социалните услуги, които също нараснаха заради всички тези повишения на разходите - за отопление, храна, лекарства. Сега от новата година таксата ще бъде по-висока", поясни още Демирева.

Така, по думите ѝ, хора ще останат или извън домовете, или домовете ще трябва да свият разходите за отопление или храна.

Демирева очаква държавата да подкрепи в спешен порядък социалните услуги.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев