АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПРОВЕЖДАТ СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ

Кирил Петков и Димитър Ковачевски
25.01.2022 / 10:52

Правителствата на България и Северна Македония заседават днес съвместно в резиденция „Бояна“. От вчера у нас е делегация, водена от премиера Димитър Ковачевски. Тази сутрин участниците в заседанията бяха посрещнати от представители на младежката организация на ВМРО, които настояха за среща с двете делегации.

Преди началото на съвместното заседание премиерът Кирил Петков заяви:

„Корабите и самолетите, които идват от Испания и Нидерландия у нас не са изпратени заради извънредна ситуация, а са част от мисията Еърполисинг, договорена още през 2016 година. Българското общество и парламента ще бъдат запознати с позицията на България за засилване на натовските сили по източния фланг след свикания днес Съвет по национална сигурност в Министерски съвет“.

Премиерът Петков откри заседанието с думите, че е обнадежден:

„Това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа, аз съм много обнадежден. Това, че вие дойдохте с толкова много министри по всичките сфери, по които искахме да работим заедно, с нашите министри, показва пътя оттук нататък как тези отношения ще се случват. Те ще бъдат на база на истинска работа, на истински срещи с очакване на истински резултати“.

Димитър Ковачевски посочи на свой ред:

„Днес нашите колеги от двете правителства работят на теми в областта на инфраструктурата, по-конкретно Коридор 8“

Преди съвместното заседание премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски проведохасреща на 4 очи, след което започна и съвместното заседание на правителствата.

13 министри от Северна Македония са тук. За първи път заседават и вече сформираните с правителствени решения 4 работни групи по икономика, по инфраструктура, по европейско сътрудничество и по култура. В македонската делегация е и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси - Драги Георгиев, който ще се срещне с българския съпредседател Ангел Димитров. Очаква се да бъдат подписани два меморандума. Часове преди пристигането на македонската делегация у нас вчера правителството в Скопие прие текст на Меморандум за разбирателство за развитие на жп линия София – Скопие. Другият меморандум, който се очаква да бъде подписан е в сферата на земеделието.

В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният младежки комитет на ВМРО настоява за среща с двамата премиери. Те искат да ги запознаят с общата история и литература на двете държави.

Бившият депутат Александър Сиди заяви, цитиран от БГНЕС, че премиерът нищо на разбира от темата Македония и добави: “Това е причината днес да излезем и да покажем, че в РС Македония живеят българи, на които ежедневно им се нарушават правата”.

Президентът Румен Радев ще обсъди следобед с Димитър Ковачевски сътрудничеството между София и Скопие.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев