АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИПЛОМАТ №1 НА УНГАРИЯ: ДОМОВЕТЕ В ЕВРОПА НЯМА ДА СЕ СТОПЛЯТ С ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗЯВЛЕНИЯ

Петер Сиярто
20.01.2022 / 12:58

Политическите изявления няма да стоплят домовете в Европа. Това заяви в интервю пред ТАСС унгарският външен министър Петер Сиярто, коментирайки обвиненията срещу Будапеща за твърде тясно сътрудничество с Руската федерация в енергийния сектор.

„Това казвам на колегите си, които ни критикуват за дългосрочното сътрудничество с Русия - къщите и апартаментите не могат да се стоплят с политически изявления. Единственият начин да ги затоплите е с природен газ“, каза той.

Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на газ ще бъде ключът към разрешаването на енергийната криза в Европа. „Вярвам, че ключът към решаването на газовата криза в Европа ще бъде пълненето на газохранилищата и сключването на дългосрочни договори с доставчици“, каза той.

В същото време Сиярто отбеляза, че Русия се е доказала като надежден партньор в тази област. „Ако говорим за енергетика, трябва да кажа, че сме много доволни от сътрудничеството с Русия“, каза той. „Според моя опит, каквото и да сме се съгласили с Русия, всичко се прави навреме, както сме се договорили. Ние много уважаваме това“.

Глобалният газов пазар е изправен пред криза на доставките на фона на рязкото възстановяване на търсенето в Азия и недостига на капацитет за втечнен природен газ (ВПГ). Увеличеното търсене на газ в Азия предизвика покачване на цените и отклони основното предлагане на ВПГ, което допринесе за задълбочаването на кризата в Европа. Там ситуацията се влошава от ниските запаси в газохранилищата. На този фон цената на газа в Европа през есента на миналата година за първи път в историята преодоля границата от 1000 долара за хиляда кубически метра, а през декември - 2000 долара.

През октомври 2021 г. руският президент Владимир Путин подчерта, че газът, който Газпром доставя за Европа по дългосрочни договори, струва на страните от ЕС четири пъти по-евтино от закупеното на спот пазара. Според държавния глава Русия се интересува от дългосрочни договори, докато философията на страните от ЕС в областта на регулирането на пазара на газ напоследък е да се откажат от дългосрочните договори в полза на спот договорите, които уж са по- пазарен инструмент.

Източник: Агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев