АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОШКО ЙОРДАНОВ ПОИСКА НОВ МЕДИЕН ЗАКОН, ЗАКРИВАНЕ НА СЕМ И РЕВИЗИЯ НА ИЗБОРА НА КОШЛУККОВ

Тошко Йорданов
20.01.2022 / 11:03

Председателят на комисията по културата и медиите Тошко Йорданов, ИТН, поиска сериозни промени или нов медиен закон, реформа или закриване на Съвета за електронни медии (СЕМ), както и пълна проверка на процедурата по избора на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Това се разбра от неговото изказвания по време на заседанието като депутати от другите партии в управляващата коалиция го подкрепиха.

„Имаме график, в който трябва да изберем нови членове на СЕМ, но лично моето мнение е, че като цяло този орган трябва да се преструктурира и направо да се закрие, ако ще правим друг орган. Не е тайна, че БНТ, да речем, се управлява по безумен начин – бюджетът е огромен, а резултатът е никакъв. Изпитвам сериозни съмнения относно компетентността на сегашния генерален директор по принцип и дали отговаря на изискванията да заема този висок пост и мислим да проверим тази работа“, каза Йорданов

Писането на промени ще отнеме време, но проверката как Емил Кошлуков е бил избран за генерален директор на БНТ може да бъде инициирана бързо от комисията, каза заместника на Слави Трифонов, като детайли каква точно проверка ще искат или правят депутатите не бяха обсъждани. Ако обаче бъдат открити нарушиния - може да бъде поискана оставката на директора на държавната телевизия.

В същия тон прозвучаха и част от думите на представителите на управляващата коалиция. Стоян Михалев от "Демократична България" заяви, че при изслушването на председателя на СЕМ Бетина Жотева в 46-тото Народно събрание е останало съмение за процедурата, по който е бил избран Емил Кошлуков. "Останаха проблеми, които някак си бяха заметени от предишното управление, но не може да продължаваме тази практика", добави Михалев.

Депутатът от БСП Александър Симов допълни, че въпросът не е "да сменим техни с наши хора, а да направим директорите на БНТ и БНР да бъдат общественозначими хора, върху които не може да се оказва натиск".

Тошко Йорданов беше остър и за работата на СЕМ, като спомена и личния си опит (визирайки предаванията през годините и телевизията) с регулаторните органи на медиите (включително предшественика на сегашния съвет - НСРТ). Заместникът на Слави Трифонов заяви, че СЕМ трябва да се преструктурира или направо да се закрие, защото в момента действа като орган за политически контрол.

"В областта на радиото и телевизията имам директен поглед отвътре. От появата на ГЕРБ медиите бяха задушени брутално, видял съм го, живял съм го", коментира и ролята на бившите управляващи за състоянието на средата той. Йорданов припомни, че бившият премиер Бойко Борисов е звънял и пишел есемеси на главни редактори и журналисти и те как да реагират на някого "с мутрински вид". И това довело до автоцензура в медиите.

Александър Симов определи СЕМ като "паразитен" и "не вършещ никаква работа", и също представи тезата, че регулаторът действа репресивно с цел да постави част от медиите на колене.

Тома Биков от ГЕРБ остро реагира на тезите на Тошко Йорданов и напусна заседанието

"Ние няма да ви пречим, аз виждам как ще си счупите главите по този начин и то много тежко. Сменете СЕМ, махнете го, да го няма целия, сменете генералните директори на БНТ и БНР, сменете водещите. Няма да ви преча да правите каквото си искате (...) Няма да участваме в тоя дебат, но внимавайте да не стане така, че сте съсипали нещо, което не е толкова лошо".

По думите му в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България: "Внимавайте, да не се окаже, че сте си направили ваша телевизия и сте съсипали нещо, което не е толкова лошо", коментира той.

Депутатите от "Продължаваме промяната" Антония Димитрова и Петър Миланов пък предложиха журналистите да подлежат на наказателна отговорност за публикуване на невярно съдържание и подчертаха, че е много важно собствеността на медиите да е проследима, така че да се достига до действителният собственик на капитала.

Ива Митева от "Има такъв народ" се включи на финала, за да уточни, за да не остане впечатлението, че се правят, заради персонални смени, че промените в Закона за радиото са наложителни тъй като той е от 1998г. и много неща са се променили. Тя даде пример дори, че трябва да се прецизира кой изпълнява длъжността, ако генералните директори на БНТ и БНР са в отпуск или напуснат/бъдат отстранени.

Настоящите членове на СЕМ са Бетина Жотева, Галина Георгиева, Розита Еленова, Соня Момчилова и Розита Владимирова. Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години - трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента. Мандатите на Жотева, Еленова и Владимирова изтичат скоро.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев