АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ ОПРЕДЕЛИ КАТО "ОГРОМЕН УСПЕХ" ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В СКОПИЕ

Премиерът Кирил Петков пристига в НС за клетвата на президента – 19 януари 2022 г. Снимка: БГНЕС
19.01.2022 / 18:46

Премиерът Кирил Петков определи като "огромен успех" вчерашното си посещение в Северна Македония. Като акцент той открои нотата, с която Скопие уверява ООН, че няма териториални претенции към България:

„Тази нота се е говорила - говорила, преговаряла се е. И ние, само защото направихме нов подход, с конструктивния подход, с говорене, с отиване там, я получихме. Тука всъщност трябва да се разбере, че вчера всъщност беше огромен успех това, което направихме. Сега имаме още много работа да вършим".

От опозицията обаче не споделят оценката на премиера за посещението му в Скопие.

Като "прибързано" го определи заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и заподозря скрити договорки:

"Според мен трябваше първо премиерът Петков да отиде или в Брюксел, или във Вашингтон, може би и на двете места, за да изясни категорично българската позиция и да потърси най-вече в Европейската комисия съдействие и подкрепа.

Второ, нотите, които бяха изпратени и обявени вчера, не са нищо ново. Въпросът е какво са получили в замяна, никой не ни казва. Очевидно има някакъв скрит дневен ред, който българското правителство, не казва нито на парламента, нито на българското общество".

Посещението в Македония е жест на добра воля, който се надяваме да бъде разчетен правилно, макар досега това рядко да се е случвало, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов:

"Очевидно е, че българската позиция ще трябва да търси нови начини да активизира диалога, така че да се стигне до резултат. Трябва да си даваме сметка, че нашата позиция по отношение на Македония и този проблем са далеч от своето решение".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също се усъмни в добронамереността на македонската страна:

"Очевидно е, че Македония няма да отстъпи. И когато ние покажем с добронамерени стъпки, че искаме да разрешим някакви проблеми, които между другото са създадени не от нас, а от отсрещната страна, това се възприема, не като проява на добра воля, а като проява на слабост. И аз още на Консултативния съвет по национална сигурност заявих това нещо на министър-председателя, че в преговорите с македонската страна ние трябва да бъдем твърди".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев