АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАШКОВ: ТРЯБВА ДА СЕ ПРИСТЪПИ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН КЪМ СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В МВР

Бойко Рашков
19.01.2022 / 18:35

Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, предаде репортер на БГНЕС. Рашков подчерта, че с една условност структурата на ведомството е променяна във времето, но „времето е вече различно и действително ще трябва да се пристъпи по най-бързия начин към структурни и функционални промени”.

Министърът добави, че структурата е тежка, включително звена в МВР, които нямат полицейски функции. Една от структурите без полицейски функции е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. „Това е безспорно една изключително полезна структура, която обаче лично аз смятам, че тя трябва да се обособи и в една самостоятелна агенция, която да се занимава не само с пожарогасене и спасяване на хора и т. н.”, посочи той.

Тук в процеса на обсъждане на този въпрос се натъкват на няколко становища. Едното е тя да остане в МВР, но като изпълнителна агенция. Другото е тя да стане самостоятелна държавна агенция като се въоръжи със съвременна техника. „Моето лично мнение е, че това е реалното бъдеще на тази главна дирекция”, каза Рашков.

Пред депутатите в ресорната комисия, той посочи и друг спорен въпрос, който също те ще решат. "Има идея МВР болница да излезе от структурата на МВР и да премине в Министерството на здравеопазването", каза той. Тук има поддръжници на двете тези – че трябва да стане и че тя трябва да се запази като част от МВР.

Рашков постави пред народните представители и въпроса за териториалните дирекции на МВР в страната. Той отбеляза, че има районни управления с по-ниска натовареност от други, тъй като поради обезлюдяване или други причини криминогенната обстановка е относително спокойна. По думите му това не означава, че ръководството на МВР има намерение да пристъпва към съкращаване и уволняване на хора.

Той коментира, че ръководството иска да направи преливане на част от полицейския състав, доколкото е възможно. "Искаме да има състав, който да посещава и малките населени места", каза министър Рашков, но отбеляза, че не може да се осигурят полицаи във всяко населено място. Той добави, че в бюджета на МВР за 2022 г. са заложени повече средства за техника, което ще помогне чрез камери и друга техника да се следи криминогенната обстановка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев