АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ И КОВАЧЕВСКИ СЕ СРЕЩНАХА В СКОПИЕ, КАКВО СЕ ДОГОВОРИХА

Кирил Петков и Димитър Ковачевски
18.01.2022 / 18:43

Ключова визита и първо официално посещение на министър-председателя Кирил Петков в Република Северна Македония на фона на изключително топло посрещане, приятелски разговори, градивни цели, поставени задачи и надежда за развитие на добросъседските отношения.

Двамата правителствени ръководители проведоха среща "на четири очи" и бяха единодушни, че тя е била много приятелска и ще даде тласък към нови възможности за обогатяване на взаимоотношенията между двете държави.

Петков и Ковачевски се договориха да бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. „Всяка седмица ще има срещи на съвместните работни групи, за да покажем на нашите народи, че добросъседството не остава само на ниво политически изказвания, а пътувания, бизнес и търговия“, беше категоричен премиерът Кирил Петков.

"Смятаме, че това са области, които имат по-голямо значение за бъдещето на гражданите от всички възрасти, особено за младите. В тези групи ще участват не само политици, а и представители на областите, за които се отнасят", каза Ковачевски на съвместната пресконференция с българския премиер.

"Това са области, в които е планирана работа с висока интензивност. Групите ще информират обществото за това, което е постигнато и какво може да очакват в бъдеще", каза още Ковачевски.

В този контекст министър-председателят Петков очаква съвсем скоро да заработи самолетната връзка София-Скопие. "Авиолинията София-Скопие ще бъде реалност", заяви Петков и допълни, че до 30 дни ще имаме точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща. Самолетната линия, която функционира в периода 2007-2009 г., беше закрита поради липса на пътници. По-късно през деня на брифинг пред медиите той загатна и за финансирането на железницата между България и Република Северна Македония и заяви, че е немислимо в 21 век да няма такава.

Петков и Ковачевски обещаха да финализират действията по разкриване на граничния пункт "Клепало" между Струмяни и Берово.

За историческата комисия той допълни, че тя вече има свой план за работа и историците, които са нейни членове, трябва да информират какво са договорили въз основа на методологията и фактите, върху които работят. "Що се отнася до историческата комисията - виждате, че тук няма нейни представители. Историците работят в един по-дълъг процес и въз основа на методология и на определени факти. Аз лично се надявам, че членовете на комисията ще информират заедно за това, което е договорено. Това ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото", посочи Ковачевски.

Запитан за употребата на езиците, Ковачевски припомни, че двете държави имат договори, подписани на официалните езици на двете страни. "Нашият македонски език е част от устава на ООН и другите многостранни институции и организации, в които членуваме", коментира още Ковачевски.

"Напредъкът в работата на комисиите ще означава по-добър живот за всички граждани и сближаване на гражданите от двете страни. Въпросите, които се отнасят до историческата част, ще бъдат на втори план. На първи план ще дойде изграждането на добри отношения между гражданите, засилването на сътрудничеството между тях, което ще ни даде достатъчен стимул и достатъчно аргументи да направим окончателната стъпка напред за постигане на съгласие с България и най-сетне да започнат присъединителните преговори на Македония с ЕС", каза още премиерът на Република Северна Македония.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония”, като равностойно на дългото име „Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

Петков потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията.

"И двама сме решени скоростта, с която движим този процес, да се запази", каза българският премиер.

"България уважава самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и всички езици, описани по конституция. Ще продължим в най-уважителен дух да третираме тези въпроси", посочи още министър-председателят.

Димитър Ковачески благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация затова, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на Република Северна Македония.

"Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", обърна се Ковачевски към българския си колега.

Той припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна.

В столицата на Република Северна Македония двамата премиери поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие. Тя подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие.

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност - за да подкрепим началото на преговори на Република Северна Македония с ЕС, страната ни се нуждае от конкретни резултати и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

"За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната", подчерта външният ни министър.

От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел и подчерта, че след разговора с министър Генчовска е по-голям оптимист. Той заяви, че очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

 

"За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години", така премиерът Кирил Петков обобщи днешния по думите му ползотворен ден с приятелски разговори в балканските ни съседи. На брифинг малко след 17:00 ч. той отговори на въпросите на българските медии там.

„Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати – това, което досега не виждахме в нашите отношения”, допълни Петков.

„В най-скоро време очакваме да имаме посланик на РС Македония в София, както и на България - в Скопие. Надявам се това да се случи в следващите 60 дни”, сподели още министър-председателят.

По повод финансирането на железницата между България и Република Северна Македония, Петков обясни:

"Не сме влезли в детайли. Но мисля, че е немислимо в 21-и век да нямаме такава железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев