АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ЩУРМА НА ПАРЛАМЕНТА: ПРОТЕСТЪТ СЕ МЕСТИ ПРЕД ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

Протест срещу зеления сертификат
12.01.2022 / 15:36

Протестиращите срещу зеления сертификат в София се отправят към сградата на Здравното министерство.

Малко по-рано те направиха опит да щурмуват Народното събрание. Този път се преместиха от парадния към страничен вход. Напрежението ескалира и демонстрантите отново започнаха да блъскат униформените. На няколко места те успяха да премахнат и металните ограждения.

Протестиращите пропуснаха една линейка, която пристигна да окаже помощ на поредния пострадал полицай по време на протеста срещу зеления сертификат.

Малко след това обявиха, че от днес ще са в гражданско неподчинение.

NOVA предава, че вътре в сградата има депутати от "Възраждане", там е и началникът на НСО. Цивилни служители охраняват всички входове на Народното събрание.

"Отказват да разговарят с нас, защото уж карантинирания председател на НС можел да ни приеме след като се излекува. При това положение нямаме път назад, предлагам да щурмуваме Народното събрание", призова оратор на протеста. Той обясни, че в сградата в момента присъства единствено зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, с когото е била проведена среща.

Мъжете бяха призовани да минат напред, а мъжете и децата да се изтеглят на задна линия. Полицаите бяха призовани да не пречат на щурма.

По-рано стана ясно, че има пострадали и арестувани при протеста на жълтите павета.

Около 13 часа протестиращи стигнаха до сградата и започнаха да оказват натиск върху вратите. Те се качиха на стълбището пред парадния вход на парламента и започнаха да блъскат по прозорците на вратите. След това временно обстановката се успокои в очакване на среща в парламента.

За DarikNews.bg от СДВР съобщиха, че има пострадали служители на реда, а към мястото е изпратена линейка от Столичната Спешна помощ. Към момента няма данни за ранени протестиращи. МВР информира, че ранените полицаи са четирима и са пострадали при "предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона в опит да влезе в сградата.

Площадът бе огласен от викове "Оставка". Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста.

Все още не е ясен точният брой на арестуваните. Полицията успя да отстрани някои от най-активните протестиращи, които напираха да щурмуват Народното събрание. МВР призовава участниците да изразяват мнението си мирно и без да нарушават обществения ред.

Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша.

Организатори на демонстрацията са партия "Възраждане". По предварителни данни на партията в протеста трябва да участват около 10 хиляди души от цялата страна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев