АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КАЗАХСТАН ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Касъм-Жомарт Токаев
05.01.2022 / 11:08

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев въведе снощи извънредно положение в Алмати, което трябва да продължи до 19 януари. Въведен е комендантски час - от 23 ч. до 7 ч сутринта. Излизането и влизането в най-големият казахстански град е ограничено. Масовите мероприятия са забранени. Оръжията и боеприпасите на жителите ще бъдат иззети.

Действията на Токаев са продиктувани от бунта, който избухна в Казахстан срещу високите цени на природния газ.

"Властта няма да падне, не се поддавайте на провокации" - с тези думи Токаев се обърна към народа на Казахстан, който се разбунтува след Нова година срещу двойното увеличение на газа в бутилки. Според министерството на енергетиката повишаването на цената се дължи на повишено търсене на газа в бутилки, който се търгува на енергийната борса от началото на годината.

Въпреки въвеждането на извънредното положение протестите текат и в момента, независимо че в части на републиката цените на газа бяха свалени до 50 тенге (20 стотинки) за литър. Демонстрациите са обхванали няколко населени места. Протестиращите са подпалили няколко полицейски коли, пострадали са 95 полицаи, арестувани са над 200 граждани. Тази сутрин правителствто подаде оставка, защото е допуснало повишаване на цените на втечнения газ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев