АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ: ФЕВРУАРИ Е РЕАЛИСТИЧНО ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ПРИЕМЕ БЮДЖЕТ

Асен Василев
04.01.2022 / 16:55

През пролетта няма да има нова емисия дълг на външните пазари, с която да се рефинансира предстоящото плащане от 1,25 млрд. евро, обяви финансовият министър Асен Василев. По думите му това плащане може да се покрие от фискалния резерв.

До края на годината обаче страната ни ще се наложи да поеме дълг от международните пазари, с който да се финансира дефицитът в Бюджет 2022.

До края на януари той ще бъде внесен в парламента, като все още се работи по основните му параметри.

Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на първия си редовен брифинг за новата година.

„Имахме време да се запознаем с параметрите на текущото състояние на бюджета. Годината завършваме с бюджетен дефицит от 3%“, отбеляза Василев.

„2021 година имаме 7,9 милиарда по-високи приходи от приходите, реализирани през 2020 година. Работим усилено по бюджета, като той ще бъде внесен в края на януари. Имаме решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет“, каза още министърът на финансите.

Според него реалистичният срок е в рамките на месец февруари Народното събрание да приеме бюджета за 2022 година.

Бюджет 2022 ще е с дефицит, прогнозира финансовият министър Асен Василев. Все още рамката не е готова и не могат да бъдат обявени основните ѝ параметри.

Те ще станат известни до средата на месеца, обеща Василев. Най-вероятно обаче минималната работна заплата ще е 710 лева.

Все още се обсъждат необходимите средства за Covid мерки и енергийни помощи:

"Те ще дадат евентуално малко по-висок дефицит от тези 3 процента".

3 % дефицит е един от ключовите критерии от Договора от Маастрихт, който определя фискалните правила за страните членки на Европейския съюз. Заради пандемията обаче е допустимо отклонение.

Министърът не очаква масови фалити:

"Мерките 60/40 продължават, започват секторни политики от Българската банка за развитие, не очакваме вълна от фалити", допълни той.

"До 30 юни да се изработи изцяло нов модел на пенсионната система, който да отговаря на всички изисквания на профсъюзи, пенсионери и работодатели", каза още Асен Василев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев