АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИЗНЕСЪТ: ВЪЗМОЖЕН Е РЯЗЪК СПАД В ИКОНОМИКАТА ЗАРАДИ НЕДОСТАТЪЧНИТЕ КОМПЕНСАЦИИ ЗА ТОКА

Представители на работодателските организации
30.12.2021 / 16:08

Президентът Румен Радев и част от работодателските организации в страната направиха спешна среща. Поводът - високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията. Работодателите не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ.

"С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема". Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти след срещата. Той изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България.

Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата. И посочи, че вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев коментира, че предложения таван на компенсацията в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща:

"Таванът от 30% от пазарната цена всъщност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, но няма да ги спаси."

Митрев обясни исканията на българските предприятия за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

"Това, което президентът всъщност изслуша - ние показахме нашите изчисления, нашите варианти за това, което би било справедливо обезщетение на практика за този иззет ресурс от българските предприятия, който в момента е в българската енергетика. Информирахме го за това, че дори не са необходими средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови потребители и че в края на краищата едно справедливо компенсиране, не просто няма да ни позволи да затънем като икономика, а може да ни даде огромен шанс за икономически растеж".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев