АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА СЕЗИРА ЕС, ЧЕ ОБВЪРЗВАТ ПАРИТЕ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С МАХАНЕТО НА ГЕШЕВ

Позицията на държавното обвинение беше огласена от заместник- главния прокурор  Красимира Филипова.
20.12.2021 / 14:14

Ръководството на прокуратурата възрази остро срещу обвързването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост с отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев. Позицията на държавното обвинение беше огласена от заместник- главния прокурор Красимира Филипова.

На изявлението, което беше без възможност за въпроси, присъстваха всички заместници на Иван Гешев без него. То е реакция на коментарите на служебния правосъден министър Надежда Йорданова, която вече няколко пъти заяви, че заради главния прокурор под заплаха са парите по плана.

От екипа на Иван Гешев обаче твърдят, че връзка между парите за възстановяване и реформа, свързана с прокуратурата, няма. И че въпросът е бил повдигнат не от Европейската комисия, а от служебното правителство.

От ръководството на държавното обвинение призоваха „неуспехите на изпълнителната и законодателната власт да не се обвързват с функциите на главния прокурор“.

Такива коментари в тази посока могат да се обяснят с желанието да бъде отстранен Иван Гешев и да бъде овладяна прокуратурата

„Твърденията на централните органи на изпълнителната власт целят да обслужат единствено и само политически интереси и да генерират негативно отношение към прокуратурата и главния прокурор. Прокуратурата изпълнява, и ще продължи да изпълнява закона такъв, какъвто е, защото това е нейно задължение.

Няма да позволим да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт.

Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена на Европейската комисия, на Европейския парламент, на посолствата на дължаните членки на ЕС, на посолствата на САЩ и на Обединеното кралство“, каза още Красимира Филипова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев