АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ СПОДЕЛЯТ ВАЖНА ОТГОВОРНОСТ ЗА СТАБИЛНОСТТА И СИГУРНОСТТА В РЕГИОНА

Президентът Румен Радев и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис
20.12.2021 / 14:09

"Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, на открит диалог и европейско сътрудничество". Това каза президентът Румен Радев на срещата на "Дондуков" 2 с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който е на посещение у нас.

Президентът изтъкна, че двете страни споделят важна отговорност за стабилността и сигурността в региона и за европейската перспектива на нашите съседи.

Румен Радев посочи още, че визитата на премиера на Гърция толкова скоро след формирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете страни. Той изрази увереност, че разговорите днес на гръцката делегация с новото българско правителство ще дадат силен импулс за развитието на отношенията между двете страни и за реализацията на важни двустранни проекти, които са от значение за целия регион.

"Радвам се, че съм първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след изборите. За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение", каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той посочи, че в разговорите с премиера Кирил Петков го е уверил, че Гърция е насреща за още по-голямо задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Двамата са обсъдили теми от взаимен интерес като енергетиката, транспорта, охраната на границите, международната търговия, посочи Мицотакис, който смята, че перспективите пред задълбочаването на двустранното сътрудничество са отлични. Премиерът на Гърция изтъкна също важността на контактите между двата народа и посочи, че всичко, което улеснява тази комуникация е в полза на двете страни и на целия регион, защото отношенията между България и Гърция са стратегически, от значение за сигурността на целия регион на Балканите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев