АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИАНА КОВАЧЕВА: НЕОБХОДИМО Е БАЛАНСИРАНО РЕШЕНИЕ МЕЖДУ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРУЖЕСТВАТА И НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Диана Ковачева
16.12.2021 / 08:54

Интересът на потребителите минава извън замразяването на цените и включва цял комплекс от мерки, каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея вчерашният развой на събитията около мораториума върху цените на тока, водата и парното, гласуван от парламента, е създал непредсказуемост.

Тя открои липсата на икономически анализ и посочи, че остава неясно защо се иска толкова голямо увеличение – „между 13 и 30% за шест от дружествата.“

Омбудсманът определи като неясно и как ще се развиват цените след трите месеца мораториум върху цените.

Ковачева определи като добра идея намаляването на ДДС на тока.

„Въпросът е на колко трябва да бъде намалено това ДДС, което също трябва да бъде решено след икономически анализ. Трябва да си дадем сметка, че отново върху потребителите би се стоварила липсата на баланс между интересите на дружествата и на самите хора.“

Трябва да се вземе балансирано решение, така че доставчиците на услуги да могат да доставят услуги към потребителите, каза Диана Ковачева.

„Решението трябва да бъде взето на базата на ясни финансови показатели за последиците от това решение“, посочи тя.

Кръгът на потребителите със затруднения да заплащат сметките си е много по-голям от броя на подпомаганите лица, които получават помощи, подчерта омбудсманът.

Хората в уязвима позиция следва да имат възможност да заплащат разсрочено, да не им се начисляват лихви, да не им се спира токът, смята Ковачева.

Над 60 000 души са се обърнали към омбудсмана през тази година, 20 хиляди от които са се обърнали към институцията заради затруднения да си плащат сметките.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев