АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИЯТ ВЪРХОВЕН СЪД ОТХВЪРЛИ "НЕУТРАЛНИЯ ПОЛ" В ПАСПОРТИТЕ

Съд Снимка: архив
15.12.2021 / 15:38

Британският Върховен съд отхвърли жалбата на лице, което не се разпознава в традиционния избор между "мъжки" и "женски" пол и от 25 години се бори в паспортите да бъде предложен пол "Х", съобщава "Фигаро".

След като през март 2020 г. бе отхвърлена жалбата ѝ с искане правителството да признае неутрален пол в паспорите, Кристи Елан-Кейн се обърна към най-висшия съд във Великобритания. Родена като жена, Кристи се подложила на няколко операции, сред които двойна мастектомия, после хистероктомия, и се идентифицира като "не-полово" лице. Според нея процесът на издаване на паспорт в Обединеното кралство, който задължава лицата да посочат дали са мъж или жена, нарушава правото на неприкосновеност на личния живот, гарантирано от Европейската конвенция за човешките права.

Жалбата ѝ беше отхвърлена "единодушно" от Върховния съд, каза неговият председател Робърт Рийд. Той отбеляза, че няма решение на Европейския съд по правата на човека, което да установява задължение за признаване на полова категория, различна от мъжки или женски пол, и нито едно, което да изисква от властите да издават паспорти без посочване на пол. Председателят на британския Върховен съд също така подчерта необходимостта от „поддържане на последователен подход от правителството и правната система“, която досега признава само женски и мъжки пол.

„Съжалявам, че трябва да ви информирам, че правосъдието не бе въздадено днес. Делото сега е пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург ”(Франция), реагира в Туитър Кристи Елан-Кейн.

Най-малко дванадесет държави, сред които САЩ, Канада, Германия, Аржентина, Индия или Пакистан, предлагат избор "X" или "друг" пол в паспортите си, според организацията Employers Network for Equality and Inclusion, със седалище в Лондон, посочва още "Фигаро".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев