АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕГЛАСУВАТ МОРАТОРИУМА ВЪРХУ ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ПАРНОТО И ВОДАТА

Народното събрание
15.12.2021 / 15:34

Депутатите се събират на извънредно заседание на гласуваната преди малко в зала временна комисия за енергийната криза и справянето с нея, за да започнат процедура по промяна на мораториума върху повишаването на цената на тока, водата и парното.

След неразбиране какво са гласували, депутатите ще променят мораториума за тока

По неофициална информация причината за извънредното заседание е, че част от депутатите не са разбрали какво точно се гласува в зала, където предложението бе направено от ГЕРБ-СДС и подкрепено от всички, с изключение на ДПС. Партията с лидер Мустафа Карадайъ отбеляза, че решението е назаконно.

Според неофициалните коментари в Народното събрание на заседание на председателите на парламентарните групи в коалицията на "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" е взето решение всички да подкрепят мораториума върху повишаването на цената на тока, парното и водата, но аргументите за това не са известни. Пред журналисти в парламента Ивайло Мирчев от "Демократична България" след одобряването на мораториума коментира, че е"възможно да е възникнала грешка при предложението на колегите от ГЕРБ".

В предложението на ГЕРБ-СДС е заложено за следващите месеци да се върнат цените на тока, водата и парното от началото на 2021 г., като тогава цената на електричеството според информация на партията на Бойко Борисов е била 87 лв. на мегават час. Според неофициална информация на предстоящото извънредно заседание на временната енергийна комисия ще бъде предложено занапред да важат цените не от началото на годината, а от началото на юли, когато вече са били по-високи.

След гласуването на мораториума председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров" използва възможността пред журналисти да обяви, че предложението на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на цената на електроенергията от 1 януари 2022 г., направено в първия работен ден на новото правителство, е "политическа акция". Отклони въпросите на медиите защо в пленарна зала формацията на Петков и Василев е гласувала в подкрепа на мораториума върху повишаването на цените на тока, водата и парното, като се запазят стойностите от началото на годината.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев