АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ

Министър-председателят Кирил Петков и министрите в новия кабинет положиха клетва в Народното събрание./Снимка: БГНЕС
13.12.2021 / 17:20

Със 134 гласа Народното събрание одобри правителството с министър-председател Кирил Петков. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, Движението за права и свободи (ДПС) и „Възраждане“.

В три последователни гласувания парламентът одобри Кирил Петков за премиер, прие структурата и състава на Министерския съвет. И при трите вота „за“ гласуваха 134 от общо 238 депутати в пленарна зала.

Обсъжданията продължиха над три часа.

Кирил Петков заяви, че днес е важен ден да продължи промяната, промяната на мисленето, промяна на управлението. Трябва да работим заедно, ако искаме едно по-добро бъдеще за България, каза Петков:

"Днес е важен ден да продължим промяната. Заедно с четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати за политиките, които ще са нужни за тази промяна да се осъществи. Аз вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място".

Направихме общо споразумение 4-те партии, за да осъществим промяната. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени. Трябва да се избегне увеличаването на цената за битовите потребители от 1 януари. Новата стратегия в сферата на енергетиката: ниски цени и диверсификация.

Трябва да се преборим с Covid кризата, не трябва да чакаме следващият щам да удари икономиката. Трябва да се ваксинираме. Това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците, каза Петков:

"Моята първа заповед ще бъде: всеки в Министерски съвет трябва да има "зелен сертификат".

В област "енергетика" ще се работи да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители от 1 януари.

Мотото ще бъде нулева толерантност към всеки изхарчен неправомерно лев.

Основната цел на МВР е да няма нито един човек над закона. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

България трябва да настигне европейските си партньори, нашият растеж трябва да бъде над 5%, трябва да бъдем център за нови компании, трябва да привлечем инвестиции. Ние сме с най-ниските данъци, но заради корупцията не можем да привлечем добрите производства, посочи още Петков.

Време е да си върнем статута на голям производител на храни. Крайно време е да свържем Северна и Южна България. Трябва да построим законно АМ „Хемус“, да изградим нови мостове над Дунав, каза Петков.

Трябва да се борим с нашите партньори в ЕС за върховенство на закона. Силата на дипломацията и решаването на конфликти с мирни средства. Добросъседство с РСМ трябва да бъде огромен ангажимент. Българската отбрана трябва да бъде адекватна, коментира той.

Нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Всяко дете трябва да има достъп до спорт. България трябва да стане с конкурентното си предимство – една дестинация, 100 изживявания. Ако не се справим с проблема мръсен въздух и вода, няма как да се наслаждаваме на едно от най-големите си богатства – природата, заяви Петков.

От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е сериозен проблем. Кризата в културата е почти толкова страшна, колкото демографската, поясни Петков.

Нужна е дигитализация, прозрачни обществени поръчки.

Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем своите цели. Призовавам опозицията следете всяка наша стъпка. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия, каза още Петков.

41-годишният Кирил Петков e завършил "Финанси" във Ванкувър и магистратура по "Бизнес администрация" в Харвардския университет през 2001 г. Той е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. Петков беше служебен министър на икономиката в първия служебен кабинет, назначен през май месец тази година.

В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, каза вицепремиерът по европейските фондове Асен Василев:

"Която е достатъчно необходима и толкова необходима на българското общество, че партии, които от десетилетия стоят в различния спектър - от най-ляво до най-дясно, са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тази дълбока антикорупционна програма".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев