АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ ПОНЕДЕЛНИК ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС СЛЕД ТЕСТВАНЕ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО

Ученици
02.12.2021 / 13:49

Учениците да се върнат в клас след тестване веднъж в седмицата от понеделник, 6 декември. Това са решили на заседание Министерството на здравеопазването и това на образованието. Според здравния министър Стойчо Кацаров това може да се случи заради ниската заболеваемост сред децата. „Това може да увеличава леко риска, но е пренебрежимо малко и не представлява опасност за цялостната противоепидемична обстановка“, каза Кацаров. Предложението е за всички ученици от 1. до 12. Клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал. По думите му за всички са осигурени щадящи тестове, които трябва да стигнат до средата на януари 2022 г.

Кацаров обясни, че се обсъжда тестването да се извършва в понеделник. Тестване ще се изисква в областите, където заболеваемостта е над 250 хил. на 100 хил. души население.

Изискването, ако над 50% от родителите не са съгласни с тестването, да се учи онлайн - остава. Днес ще бъде издадена заповед, която да регламентира промените. От понеделник отпада и забраната за планов прием и планови операции.

На въпрос защо се разхлабват мерките, когато в Европа се затягат, Кацаров каза: „Те се учат от нас. Нашата заболеваемост намалява, ние нямаме локдаун, те имат. Казвам го на шега, че се учат от нас, но сравненията не са уместни. Подходите са различни, този, който ние избрахме е добър“.

Националният център по заразни и паразитни болести ще започнат да секвенират повече проби, за да се установи бързо, ако „Омикрон“ навлезе на нашата територия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев